Automaatiopalkinnon 2023 voitti PONSSE EV1

Vuoden 2023 Automaatiopalkinnon voittaja on työryhmä, jonka kehitystyö linkittyy vahvasti vihreän siirtymän edistämiseen ja suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn varmistamiseen: . Epecin ja Ponssen kehittämän sähkökäyttöisen metsäkoneen teknologiakonseptin, PONSSE EV1:n toteuttajat. 

Työkoneen sähköistymisellä saadaan merkittäviä etuja: polttomoottori toimii optimaalisessa toimintapisteessä pitkiä aikoja, jolloin polttoaineen kulutus vähenee ja pakokaasujen puhdistusjärjestelmät toimivat tehokkaasti ja päästöt vähenevät. Voimantuotto ja -siirto voidaan suunnitella uusiksi, jolloin puomien ohjaaminen tulee tarkemmaksi ja ajettavuus paranee. Samalla ajoalustan vahingot pienenevät. Maamme työkonesektorin on pysyttävä vihreän siirtymän kehityksessä. Palkittu ratkaisu on tärkeä esimerkki aiheesta, ja vaativa koneautomaatiosovellus.

Palkinnon vastaanottivat Automaatiopäivillä työryhmän puolesta Kalle Einola ja Mika Suonmaa.

 

Automaatiopalkinto on tunnustuspalkinto, joka myönnetään merkittävästä alalla suoritetusta tutkimus- ja kehittämistyöstä, sovelluksesta teollisuuden tai yhteiskunnan käyttöön tai muusta automaatioalaa edistäneestä toiminnasta. Palkinnon saaja voi olla henkilö, työryhmä, yritys tai muu yhteisö. Suomen Automaatioseura jakaa Automaatiopalkinnon kahden vuoden välein Automaatiopäivien yhteydessä. Palkinnon suuruus on 5000 EUR, sekä vuonna 2023 lisäksi huomattava medianäkyvyys.