Automaatiopalkinto

Automaatiopalkinto 2025 Valmet DNAe kehitystiimille!

Suomen Automaatioseura (SAS) palkitsi vuoden 2025 Automaatiopalkinnolla Automaatiopäivien 2025 yhteydessä uuden Valmet DNAe-automaatiojärjestelmän ja sen kehitystiimin. Valmetin automaatiojärjestelmien sukupolvet ulottuvat 70-luvulle, jolloin julkaistiin sittemmin hyvin tunnetuksi tullut Damatic (Classic) -järjestelmä. DNA-lyhenne esiintyi järjestelmäsukupolvien nimissä vuosikymmenet ja Valmet DNAe edustaa tulevaisuuden vaatimukset täyttävää, monipuolista ja alan ehdotonta kansainvälistä huippua edustavaa uusinta sukupolvea. Valmetin DNAe -automaatiojärjestelmä on maailman ensimmäinen web-teknologian päälle rakennettu järjestelmä, joka edustaa sekä huippuosaamista että innovatiivisuutta ja on täten merkittävä saavutus suomalaisessa automaatiossa.

Automaation tehtäväkenttä on laajentunut huomattavasti Damatic’in ajoista. Onkin tullut hyödylliseksi eritellä tehtäväkenttää toisaalta OT:ksi (Operative Technology), joka kattaa reaaliaikaiset automaatiotoiminnot, ja toisaalta IT:ksi (Information Technology), joka kattaa tavanomaisempia tietojärjestelmäpiirteitä. Datasta on tullut olennainen osa tehtaiden järjestelmiä, ja täten myös DNAe on varustettu monipuolisesti datankäsittely- ja suorituskykyratkaisuilla. Valmet DNAe on joustava ja laajasti skaalautuva, soveltuen varsin pienistä linjaohjauksista tehdas- tai konsernilaajuisiin sovelluksiin. Tämä on myös tuonut tiukkoja vaatimuksia sovellusten kyberturvallisuudelle. Valmet DNAe’n kyberturvallisuus on saanut tuotekehityksessä poikkeuksellisen paljon huomiota. Valmet DNAe:tä on Automaatioväylän sivuilla kuvattu laajemmin numerossa 5/2024, ks. linkki artikkeliiin https://www.automaatiovayla.fi/verkkolehdet/2024-05/#/article/26/page/1-1 .

Automaatiopalkinnon valintatoimikunnan pöydällä oli loppuvaiheessa kaksi erilaista palkintokohdetta: Valmet DNAe ja eräs mittava uusi tehdasinstallaatio. Toimikunnassa ajateltiin, että merkittävällä järjestelmätuotteella on potentiaalisesti suurempi vaikutus automaatioalan kehittymiseen kuin yksittäisellä tehdassovelluksella. Valmet DNAe on ehdottomasti suurin yksittäinen automaatioalan kehityshanke Suomen mittakaavassa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Valmet DNAe:n kehitys on nostanut Suomen automaatiojärjestelmien globaaliin kärkeen ja osoittanut, että pitkäjänteisellä ja päättäväisellä kehitystyöllä voidaan saavuttaa maailmanlaajuisesti kilpailukelpoinen tuote. Valmet DNAe tulee näkymään Suomen teollisuuden käytössä seuraavan 20 vuoden aikana monessa eri kohteessa.

Valmet DNAe’n takana on ollut mittava joukko Valmet Automation insinöörejä. Toimikunta päätti nimetä aivan keskeiset henkilöt Jukka Ylijoki, Satu Mäkelä ja Petri Tiihonen vastaanottamaan palkinnon. Kunniakirjan ja onnittelukukkien lisäksi palkintoon kuului 5000€ stipendi, jonka Valmetin ydinryhmä jo palkinnonjulkistamistilaisuudessa lahjoitti edelleen Tampereen ammattikorkeakoululle (TAMK).

 

Olli Ventä Automaatiopalkinnon valintatoimikunnasta julkisti voittajan. Onnittelukukkien kanssa odottaa Suomen Automaatioseuran hallituksen puheenjohtaja Veikko Ruohonen. Kuva: Markku Rintala, Valmet. 

 

Palkinnon ottivat vastaan palkitun kehitystiimin Jukka Ylijoki, Satu Mäkelä ja Petri Tiihonen. Kuva: Markku Rintala, Valmet. 

 

Kiitospuheenvuoron piti ja mielenkiintoisen esityksen voittajasta aloitti Jukka Ylijoki. Kuva: Markku Rintala, Valmet. 


Lue lisää

Distributed control systems (DCS)
DCS Migration and Upgrade

 


Suomen Automaatioseura onnittelee vielä kerran lämpimästi Automaatiopalkinto 2025:n voittajia! 

 

Automaatiopalkinto on tunnustuspalkinto, joka myönnetään merkittävästä alalla suoritetusta tutkimus- ja kehittämistyöstä, sovelluksesta teollisuuden tai yhteiskunnan käyttöön tai muusta automaatioalaa edistäneestä toiminnasta. Palkinnon saaja voi olla henkilö, työryhmä, yritys tai muu yhteisö. Suomen Automaatioseura jakaa Automaatiopalkinnon kahden vuoden välein Automaatiopäivien yhteydessä. Palkinnon suuruus on 5000 EUR. Seuraavan kerran Automaatiopalkinto jaetaan Automaatiopäivät 2027 yhteydessä keväällä 2027. 

 

 

Aikaisemmat Automaatiopalkinnon saajat nähtävissä täällä