"Automaatio ennen, nyt ja tulevaisuudessa" – artikkelisarjakooste automaation kehityksestä historian ja nykyhetken kautta tulevaisuuteen

Lue Automaatioväylä-lehden artikkelisarja, joka antaa selkeän kokonaiskuvan automaation kehityksestä historian ja nykyhetken kautta tulevaisuuteen.

Automaatio vaikuttaa tällä hetkellä kaikilla elämänalueilla. Siitä on kehittynyt rajat ylittävä sateenvarjokäsite, jossa tietotekniikka, prosessiautomaatio, robotiikka ja keinoäly lyövät kättä, vain muutaman esimerkin mainitaksemme.

Automaatio astui mukaan kuvaan jo teollisen vallankumouksen varhaisvaiheessa. Nykyisin se on olennaisena osateknologiana paitsi teollisuudessa myös sulautettuna kuluttajatuotteisiin ja infrastruktuureihin. Automaation toteutus siirtyi hyödyntämään digitaalitekniikkaa heti sen alkuvaiheessa, kun ensimmäiset mikroprosessorit kehitettiin 1970-luvulla. Tulevaisuudessa automaation rooli tulee edelleen kasvamaan ja muutosta vauhdittaa tekoälyn ja automaation integroituminen monissa sovelluksissa.

Automaatioväylä-lehden toimitusneuvosto päätti artikkelisarjasta ja sen peruskehyksestä kesäkuussa 2017. Kirjoittajaksi lupautui automaatiotekniikan emeritusprofessori Kari Koskinen. Kukin artikkeli linjattiin vielä sisällöllisesti toimitusneuvoston kokouksissa. Toimitusneuvosto antoi palautetta artikkeliluonnoksista ja lopuksi lehden toimitus viimeisteli artikkelit julkaisukuntoon.

Artikkelisarja on tarkoitettu myös automaatioalan ulkopuolisille lukijoille, jotka haluavat saada käsityksen automaation olemuksesta ja sen sovelluksista.

Tämä erillispainos-pdf on sarja Automaatioväylä-lehden numeroissa 5/2017, 1/2018 ja 3/2018 ilmestyneistä artikkeleista.

Artikkelisarja-kooste löytyy täältä